Te gast bij André: Schilderkunst en Muziek uit Antwerpen

REVIEW: Te gast bij André: Schilderkunst en Muziek uit Antwerpen

De eerste editie van Te gast bij André op zaterdag 9 november was een groot succes. In de intieme en sfeervolle Engelse kerk waande het publiek zich in het 17e-eeuwse Antwerpen, dankzij een boeiende samensmelting van schilderkunst, muziek en geschiedenis. Gastheer André Romijn blonk uit in zijn rol, met zorgvuldig doordachte vragen en zijn kennis van kunst en cultuur. Zijn warme en persoonlijke presentatie maakte de avond tot een inspirerende en verbindende ervaring.

Te gast bij André: Schilderkunst en Muziek uit Antwerpen
André Poortvliet’s virtuoze spel, met prachtige tempi en verfijnde articulatie, bracht een rijk palet aan emoties en kleuren naar voren.

Muziekhistoricus Timothy de Paepe wist het publiek te boeien met zijn diepgaande kennis en passie voor de geschiedenis van Henricus Liberti en het culturele leven van het oude Antwerpen. Aan de hand van zijn boek Portret van Henricus Liberti schetste hij een levendig beeld van een stad die na economisch verval opnieuw opbloeide als een centrum van religieuze en muzikale innovatie. Met bijzondere aandacht voor de invloed van de Contrareformatie en de rol van meesterlijke kunstenaars zoals Anthony van Dyck, bracht Timothy niet alleen de muziek, maar ook de sociale en religieuze context van de tijd tot leven.

Te gast bij André: Schilderkunst en Muziek uit Antwerpen
Dr. Timothy de Paepe (van links naar rechts), André Poortvliet en gastheer André Romijn

muzikale omlijsting fenomenaal

De muzikale omlijsting door André Poortvliet was ronduit fenomenaal. Op een klavecimbel en muselaar, beide kopieën van beroemde Vlaamse meesterbouwers zoals Ruckers en Couchet, bracht hij werken ten gehore van componisten zoals John Bull en Peter Philips. Poortvliet’s virtuoze spel, met prachtige tempi en verfijnde articulatie, bracht een rijk palet aan emoties en kleuren naar voren. Het hoogtepunt was een indrukwekkende Fantasia van John Bull, waarin razendsnelle loopjes en harmonieuze akkoorden de luisteraars ademloos achterlieten. Met zijn uitvoering liet Poortvliet het publiek voelen hoe deze muziek in het 17e-eeuwse Antwerps geklonken moet hebben.

Een avond om niet te vergeten

De Engelse kerk bleek de perfecte locatie voor deze avond, waarin het publiek niet alleen luisterde maar ook actief deelnam. Na afloop signeerde Timothy de Paepe met plezier zijn boek en bleef men nog lang napraten onder het genot van een drankje. Dankzij de zorgvuldige begeleiding van André Romijn en de prachtige samensmelting van muziek en geschiedenis, waande het publiek zich even in het bruisende Antwerpen van de 17e eeuw.

verwondering en nieuwe inzichten

Deze eerste editie van Te gast bij André belooft veel voor de toekomst en liet het publiek met verwondering en nieuwe inzichten naar huis gaan. Een avond die laat zien hoe kunst en muziek nog altijd de kracht hebben om geschiedenis tot leven te brengen.

Te gast bij André: Schilderkunst en Muziek uit Antwerpen

24 november de tweede gast ….

Op zondagmiddag 24 november ontvangt André Romijn de tweede gast in zijn interviewserie Te gast bij André: auteur Marjoleine Molenaar. Bekend van haar boek Verboden Boeken, neemt Marjoleine ons mee in de intrigerende wereld van literatuur die door de eeuwen heen verboden werd. Tijdens het interview deelt ze verhalen over haar zoektocht door boekenkasten en archieven, die resulteerde in een diepgaand onderzoek naar historische en hedendaagse boeken die werden gecensureerd, uit bibliotheken verwijderd of zelfs op brandstapels belandden.

Te gast bij André: Marjoleine Molenaar over 'Verboden Boeken
Mis deze unieke kans niet om met Marjoleine Molenaar in gesprek te gaan over de geschiedenis van verboden boeken en de voortdurende discussie rond literatuur die over grenzen gaat. Reserveer snel uw plek en laat u inspireren door haar verhalen!
Logo Engelse kerk Middelburg 2.0
Bezoek ons hier:
Simpelhuisstraat 10, 4331 PH Middelburg
Producten