Tijdlijn
Chronologisch overzicht van het voormalig Convent der Cellebroeders en de Engelse Kerk
1467
1467
Vestiging van de Cellebroeders: Een aantal Cellebroeders, later ook bekend als Alexianen, vestigen zich in Middelburg en stichten een klooster en kapel. De broeders houden zich vooral bezig met de zorg voor zieken en het begraven van doden, en werken vaak in het Gasthuis voor besmettelijke of geestelijk gestoorde patiënten.
1480
1480
De kapel van het Cellebroedersklooster wordt ingewijd.
1574
1574
Middelburg wordt na een tweejarig beleg veroverd door de Geuzen. De Cellebroeders mogen, als enige 'monniken' in de stad, blijven wonen en werken onder leiding van hun pater Jan Willemsz.
1592
1592
De kapel wordt omgebouwd (het dichten van ramen en het verlagen van het plafond en het aanbrengen van kleinere ramen aan de noordzijde) tot een werkplaats voor het fabriceren van tapijten en wordt in gebruik gegeven aan Jan de Maeght. Deze van oorsprong Brusselse tapijtwever is een van de producenten van de wereldberoemde wandtapijten met zeeslagen uit de tachtigjarige oorlog, die te zien zijn in het Zeeuws museum te Middelburg.
1611
1611
Het klooster wordt volledig verbouwd en ingericht als Simpelhuis voor de verzorging van krankzinnigen en zwakzinnigen. Dit blijft zo tot 1812.
1629
1629
De kapel, nu vrijgekomen na het beëindigen van de tapijtweverij van De Maeght, wordt toegewezen aan de Engelse Gemeente. De kapel wordt weer omgebouwd tot kerk, waarbij enkele veranderingen worden aangebracht, zoals een nieuwe ingang, waarna de ingang aan de zuidzijde werd gesloten.
1761
1761
Een nieuw orgel, vervaardigd door Gerard Stevens, wordt geplaatst in het koor van de kapel. Het oksaal, dat steund op twee Korinthische zuilen, is in Lodewijk XV-stijl ontworpen door architect Laurens van de Woesteijne. Het rocaille (schelpmotief) beeldsnijwerk werd geleverd door Adriaan van der Bilt en Hendrik van Diest.
1798
1798
Tijdens de Bataafse Republiek worden alle kerkgebouwen verdeeld en de Engelse Gemeente wordt eigenaar van de kapel. Dit betekent dat ze nu zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het gebouw.
1812
1812
Het Simpelhuis houdt op te functioneren in zijn oorspronkelijke rol en wordt later herbestemd.
1816
1816
Het pand krijgt een nieuwe functie als soepkokerij ter ondersteuning van de armen in Middelburg. Het gebouw wordt in 1846 uitgebreid en een gevelsteen herinnert nog steeds aan deze gebeurtenis. Het soephuis wordt kort na de 2e Wereldoorlog opgeheven.
1921
1921
De Engelse Gemeente wordt opgeheven en het gebouw wordt overgedragen aan de Nederduitsch-Hervormde Gemeente te Middelburg. Het kerkje wordt vervolgens verhuurd aan andere godsdienstige instellingen. Desondanks blijft de naam Engelse kerk behouden.
1955
1955
De kapel wordt gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht naar haar oorspronkelijke middeleeuwse staat. De oorspronkelijke toegang met de Tudorboog wordt weer in gebruik genomen en de bij de Engelsen in gebruik zijnde ingang wordt dichtgemetseld. Het interieur wordt opnieuw ingericht, met onder andere de herplaatsing van het orgel en de consistoriekamer.
1980
1980
Na een jaar durende restauratie, kosten 800.000 gulden, werd op 29 november 1980 het Simpelhuis weer geopend.
Rondleiding
Bent u klaar voor een reis door de tijd? Beleef de rijke historie van de Engelse Kerk, de serene kloostertuin en het voormalig klooster der Cellebroeders, nu bekend als het Simpelhuis. Onder leiding van residerend kunstenaar André Romijn krijgt u een unieke kijk in de fascinerende geschiedenis van deze monumentale locaties!